Saturday, September 7, 2013

Berikut 5 langkah mudah untuk jimat minyak kereta


1.Buka boot kereta dan kosongkan 
– Ini langkah mula yang cukup mudah dan penting untuk kita laksanakan. Ada orang yang suka sumbat macam-macam benda di dalam boot keretanya. Sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk teruskan aktiviti tersebut. Untuk jimat minyak kereta, anda mesti kurangkan beban yang dibawa oleh kereta tersebut. Jika sukar untuk kurangkan berat badan, maka kurangkanlah berat bebanan barang yang dibawa oleh kereta anda. Kotak barang, set golf, besi buruk dan lain-lain sila humbankan keluar dengan segera.
2.Jangan isi minyak penuh 
– Ya! anda lancarkan perjalanan kereta jika isi minyak separuh sahaja daru full tank. Berat akan kurangkan berat sebanyak 0.7 kilo setiap liter yang anda kurangkan. Jika kita kurangkan 10 liter, bermakna berat kereta berkurangan sebanyak 7 kilo!. Kita boleh jimat minyak kereta bila bebanan berkurangan.


3.Masukkan angin ngam dengan tayar 
– Jangan biarkan walau sedikit tayar kempis untuk jimat minyak kereta. Tayar kempis membebankan enjin untuk tarik kereta berjalan. Baca panduan pada tayar atau pada spesifikasi kereta jumlah angin yang sesuai. Anda boleh lihat pada sticker dekat frame pintu kereta untuk ketahui had angin optimum.


4.Pergi servis kereta ikut jadual 
– Jangan lupa buat tuning kereta ke tahap optimum yang sesuai setiap kali servis. Lancarkan engin dengan tukar minyak enjin. Kelancaran enjin membuatkan pembakaran optimum dan sekali gus anda boleh jimat minyak kereta. Di samping itu minyak enjin yang sesuai juga penting untuk kelancarannya. Semak dengan pakar atau pembuat kereta anda.


5.Ubah cara memandu 
– Pastikan anda tak bawa laju dengan melihat rpm sentiasa di bawah 2500 rpm. Pakai gear tinggi dengan segera tukar gear sebelum 1500 rpm. Gear tinggi menjimatkan minyak. Bila berhenti pula jangan mengejut. Selangkah demi selangkah adalah lebih baik. Ini bermakna jangan tekan minyak untuk laju bila nampak lampu orange dan terpaksa brake mengejut sebab tak lepas. Jangan main brake tanpa sebab, ini membebankan kereta, oleh itu berhati-hati dan peka banyak membantu.


Cukuplah setakat 5 petua mujarab di atas untuk jimat minyak kereta. Jika anda amalkannya insyallah boleh jimat minyak kereta sehingga ke tahap 30%….tak percaya???

No comments:

Post a Comment